Nagelverzorging

20-06-2021

Nagelverzorging 

Het verzorgen van de nagels is een onderdeel van het trimmen. Nagels blijven doorgroeien en te lange nagels kunnen voor verschillende problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking van de zool van de voet (pododermatitis) door een verkeerde stand van de poot. Ook kunnen nagels die te lang zijn snel breken.
Wanneer konijnen kunnen graven, zullen de nagels meestal voldoende slijten. Maar omdat veel konijnen binnen op een zachte ondergrond (stro) worden gehouden slijten de nagels niet of onvoldoende. Het knippen van de nagels is daarom een belangrijk onderdeel van het trimmen.

De voorpoot van een konijn heeft 5 nagels. 4 aan de voorkant en een duimnagel wat hoger aan de zijkant van de poot. De achterpoot heeft 4 nagels.

Als de nagels van een konijn worden geknipt is het belangrijk dat ze niet te kort worden geknipt, waardoor de nagel gaat bloeden. In de nagel loopt nl. een klein bloedvaatje dat niet altijd goed is te zien.
Konijnen hebben lichte- en/of donker kleurige nagels. Bij lichte nagels is het bloedvaatje zichtbaar. Bij donkere nagels is het lastiger te zien waar het bloedvat loopt.  

Onze trimmers zullen altijd zeer voorzichtig zijn met het knippen van de nagels. Mocht er toch een nagel gaan bloeden, dan wordt EH toegepast. 

©2017 PD Konijnen Trimmen, alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.