Urinebrand Voorkom klitten en viltplekken

06-05-2023

Als je een konijn hebt, dan weet je dat ze zichzelf graag schoonhouden door te krabben en te likken aan de vacht. Ze buigen met hun hele lijf naar alle kanten, waaronder de onderkant van de poten, boven de staart, etc. Maar soms hebben ze hulp nodig, zeker oudere konijnen en bepaalde rassen. Bijvoorbeeld de vacht van Franse hangoren en Vlaamse reuzen kunnen door hun dikke en wat langere vacht sneller klitten. Je ziet dit vooral boven de staart, de staart zelf en vaak ook aan de poten. Het is daarom erg belangrijk dat je de vacht van je konijn goed onderhoudt of regelmatig naar de trimmer gaat.

Als de vacht van je konijn niet goed wordt verzorgd, dan kan deze gaan klitten en vervilten. Dit kan verschillende problemen veroorzaken. Een konijn kan door het vilt zich niet goed meer bewegen en daardoor kan het konijn nog minder zijn eigen vacht schoonhouden. Het konijn komt in een vicieuze cirkel terecht, waardoor de klachten steeds groter worden. Vuil en ontlasting blijft in de vacht zitten en dat kan weer leiden tot irritatie van de huid maar ook trekt de geur van urine en ontlasting vliegen aan. Een gevolg daarvan kan zijn dat de vliegen eitjes leggen op de vervuilde vacht. Uit de eitjes komen maden die zich een weg vreten in de huid. Een zeer ernstige en levensbedreigende situatie. 

Een ander probleem dat kan ontstaan als de vacht niet goed wordt verzorgd, is urinebrand. (zie foto gemaakt door Annet van het Pluishuis. )

Wanneer de vacht door vilt niet meer goed kan worden schoongemaakt, wordt de urine in het vilt "verzameld" en de vacht blijft langer nat, waardoor het gaat "broeien". De huid onder het vilt raakt hierdoor ontstoken en de vacht laat los. Dit noemen we urinebrand. Een zeer pijnlijke situatie, waar pijnmedicatie en een goede huidverzorging voor nodig is. Bij het zien van urinebrand is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Na de pijnstilling, kan de vacht door de trimmer voorzichtig van de huid worden geschoren. Soms is het nodig om dit onder algehele verdoving te doen. Onze trimmers werken zo veel als mogelijk samen met dierenartsen om het konijn met zo min mogelijk pijn te helpen om de huid en vacht weer te laten herstellen. 

Als de vacht klit en vervilt raakt bij het geslachtsorgaan, dan kan dit leiden tot een verstopping van de urinebuis. Dit kan levensbedreigend zijn en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood.

Het is daarom belangrijk om de vacht van je konijn goed in de gaten te houden. Wanneer er losse haren ziet dan is het belangrijk om deze haren weg te halen met een borstel. Op die manier voorkom je dat de vacht gaat klitten en vervilten. Het borstelen van de vacht van je konijn moet wel op de juiste manier gebeuren. Begin bijvoorbeeld bij de achterkant van de konijn en werk langzaam naar voren. Het is ook belangrijk om de juiste materialen te gebruiken en een borstel uit te kiezen die het beste bij de vacht van je konijn past.

Wil je advies over hoe jij de vacht van jouw konijn het beste kan verzorgen, neem dan contact op met 1 van onze PD Konijnen trimmers. Zij helpen jou en je konijnen graag!

©2017 PD Konijnen Trimmen, alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.